Новоселски девически манастир Света Троица - гр.Априлци

Новоселски девически манастир Света Троица - гр.Априлци

Девическият манастир "Света Троица" има богата история. Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Инициативата за изграждането му е на новоселеца Петър Йончев. Преданието разказва, че той обрекъл малката си дъщеря за послушница в манастир. Още като дете я изпратил някъде към Калофер. Но тъгата за родното място била голяма и затова решил да организира изграждането на девически манастир, та тук, в него, да прибере дъщеря си.

Включва еднокуполна черква и параклиса "Св. Иван Рилски". През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села.

По време на Априлското въстание през 1876 г. тук хората получили първите девет глътки свобода, защото девет дни просъществувала Новоселската република. Много от монахините му били пламенни родолюбки. Има сведения, че дяконът Левски е посещавал манастира и е посветил някои от монахините в революционното дело. Тук са се шили дрехи, а по време на сраженията в магерницата се е приготвяла храна и се е пекъл хляб за въстаниците. Почти целият днешен град Априлци, тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река, били изпепелени от турските войски. Не бил подминат и Девическият манастир "Света Троица". В него се случили и най-драматичните събития. Църквата била ограбена, сградите – подпалени, а 11 от монахините, които не успели да избягат, били убити.

И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени останките на жертвите от небивалата жестокост. Там може да се види и портрет на Цвятко Стефанов Златев, деен член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който подпомогнал избягалите новоселци след погрома на въстанието. След освобождението от турско робство манастирът и параклисът са възстановени с доброволния труд на хората от местните села.

Новоселският девически манастир "Света Троица" е обявен за паметник на културата. Намира се буквално на две минути от центъра на Ново село, оттам, където спират автобусите от София. Така че, ако посещавате Априлци, можете спокойно да започнете туристическата си обиколка от това свято място.

Иконата на мъчениците от новоселския манастир “Св. Троица” в град  Априлци. На нея художникът Владимир Аврамов е изографисал монахините Сусана (Сомлева) – игуменка, София (Павкова), Елисавета (Злийска), Ефросиния (Мофтиева), Христина (Христова), Калиста и Екатерина, мирянката Сусана (Чорбаджиева), свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов,а зад тях ореола на незнайните, изклани след погрома на Априлското въстание, както и жертвите от баташкото клане.

Автор: Иван Иванов
Източник: Априлци и Православието