Туристическата пътека Кръстът

Туристическата пътека Кръстът

Туристическата пътека "Кръстът" е един от известните маршрути в района на град Априлци, България. Тя се нарича "Кръстът" поради наличието на кръст, поставен в началото на пътеката по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град

Пътеката започва от центъра на града и следва пътеки в планината, водещи през горски местности и пасторални пейзажи. Прекосява се пътеката, която води към Видимското пръскало, което предлага възможност за посещение и на водопада.

Върхът на хълма, където е поставен кръстът, предлага впечатляваща панорамна гледка към града и околността. Той е известен също и като място за провеждане на ритуални и религиозни церемонии.

Пътеката "Кръстът" е подходяща както за опитни туристи, така и за по-малко опитни походници. Обикновено отнема около 2-3 часа да се стигне до върха на хълма и да се върне обратно, в зависимост от темпото на ходене и времето, отделено за отдих и наслаждаване на гледката.

При посещение на туристическата пътека "Кръстът" е препоръчително да се носи подходящо облекло и обувки за хайкинг, да се вземе вода и храна за по време на маршрута и да се спазват указанията за безопасност.

Тази пътека предлага възможност за наслаждаване на красивата природа на средна Стара планина и впечатляващите гледки в района на Априлци.

Повече информация за туристическата пътека "Кръстът" можете да намерите тук:

apriltsi.net

apriltsi.org

Автор: Иван Иванов
Източник: Семеен хотел Балканъ
Сайт: www.dom-balkana.com